time is gold

Wednesday, December 29, 2010

UNDILAH SAYA

hari ini hari rabu..
29/12/2010..
lagi beberapa hari je lagi..aku akan menempuh alam baru..
bar ke??bukan alam yang baru..tapi tempat yang baru..dugaan yang baru..
masa!tak boleh ke ko pause kejap ke..tak pun putar masa balik..
cam lam cite doraemon..alat pemutar untuk undur masa..jap2..cam pelik je.ada ke alat tu lam poket si doraemon tu..
ha..tak perlu nak pikir sangat..


lepas solat subuh..
mak aku dah bising..petang nanti jangan lupa g pejabat pos..
daftar pengundi..
ha???dah boleh mengundi..
nak undi sape ek??bila mengundi??
ok..hal ni pun tak perlu nak pikir sangat..

baik aku pikir..suatu hari nanti..
aku akan jadi pemimpin..
bila time pilihanraya..
semua orang undi aku..
semua orang sanjung aku..
wah hebat..




pang..pang..pang..(kiri kanan kiri)
woi ape ni..sakit la..
padan muke sape surh ko berangan..
hehehehe..
xpe la..berangan tu hobi..

aku sedar tak mungkin aku akan jadi pemimpin..
ciri2 kepimpinan memang jauh dari diri aku..
aku ni bukan yang jenis komited ng keje sangat..hehehe
tapi kalau bagi tu buat la,bukan tak buat..
kite kenalah amanah..tanggungjawab yang diberi mesti kena buat..


seingat aku..masa sekolah rendah..aku memang aktif..masa tu kecik lagi..
memang ada tokoh kepimpinan..
ketua pustakawan,ketua tunas puteri,pengerusi kelab kemahiran hidupdan kajian tempatan..
ambik ko..semua ko nak kan..
tu msa sekolah rendah..memang lah..
masa sekolah menengah..
dapat gak merasa kapten asrama pompuan,pengawas pun jadi tok setahun je..bendahari kelab pengguna.setiausaha kadet remaja sekolah..
masa diploma lak sempat pegang jawatan hal ehwal pelajar lam HATIC( hotel and tourism in club)

bukan tak nak memimpin..tapi tak larat aku nak memimpin orang..
orang bukan nak dengar cakap..bila dah dewasa..dah boleh pikir..masing2 buat hal..
aku pn malas la..cukup la nanti aku memimpin suami dan anak2..
insya allah..

Sunday, December 26, 2010

terlambat suda


24 Disember 2010 yang lalu,keluarga kami telah menyambut ulang tahun bonda tercinta,Pn.Zaharah Mohamad dan Ahmad Daniel Hanizan anak saudara saya. Kononnya nak buat surprise..kami sepakat membawa berkat..dengan kerjasama abang ke-3 dan isteri yang telah menyediakan nasi minyak dan kek..duit2 di sponsor oleh akak ke- 4..chewah..ayat nak skema je kan..hehehe..
Tak nak tulis panjang2..sedikit ucapan untuk:
Mak

-         - Semoga panjang umur
-          -Murah rezeki
-          -Semoga tak marah2..hehehe
-          -Senyum sokmo..
-        -  Kami sayang mak..mak la segalanya..

Daniel
-          -Semoga cepat membesar
-         - Jangan nakal2..bentilah jadi kaki pkul..huhu
( dia suka pukul orang sebab terpengaruh ultraman)
- Semoga panjang umur dan murah rezeki

Sedikit gambar untuk tatapan semua..hehehehe

 ini lah anak buah aku(saje je interprem)..suku je ni..ada lagi..hehehe
 ini kek sponsor oleh abang aku yang ke-3..thanks bro
 ini lah insan yang diraikan..mak dan daniel..
 semua sibuk nak bergambar..yang tudung purple sebelah mak tu akak yang ke 4 dan yang tudungh hitam sebelah aku akak yang ke 5..
tu hadiah aku bg kat mak..jahat giler kan..bagi biskut favourite aku (lexus coklat)..hehehe.

Tuesday, December 21, 2010

saya buta IT

yuhuu..
trademark anak buah saya yang nakal..hehehe
aku selalu je baca blog2 yang diupdate oleh followers tak pun blog yang aku folow..
macam2 contest ada..blog kemas,blog cantik,blog ramai followers..bla.bla..bla.
ada lak blog yang dapat award la..friendship forever,blog paling cute.bla.bla.bla.
tapi
macam mane dorang buat??
macam mane dorang boleh menang??
siyes aku tak reti..
tak reti nak join contest2 tersebut..

satu lagi yang nufff nang..
ha yang ni pun tak reti..
tak tau pun pe function dia..
cam ne nak create menda tu..

aku memang buta IT..

tgk lah blog aku ni..
tak cantik langsung..
biasa jer..
xda pun yang kua tulisan gerak2..
xda theme yang comel2..

aih ada tak yang nak ajar saya ke?? (sambil buat muka kesian)
saya pun nak wat blog2 yang comel2..
hehehe

Saturday, December 18, 2010

hujan OH hujan

bulan 12@Disember...
bulanmusim hujan..atau pun musim tengkujuh..
ha maka akan berlaku banjir..tapi tak semestinya..
lagi2 kat sebelah pantai timur ni..
memang teruk la..
tapi tahun ni kedah yang mengalami banjir besar.
masya Allah..Tuhan punya kuasa..
dengar cite tahun ni diramalkan terengganu akan mengalami banjir besar..
mintak jauh..jangan ditimpa bencana ini..
tapi siapalah kita..panggil la tok bomoh ujan ke tok bomoh pe pun..
semua ni kejadian Tuhan..kita tak mampu unutu menahan.kecuali berdoa..

cite pasal hujan ni..
ingat lagi tak lagu ni??

hujan oh hujan,kenapa engkau turun,
macamane aku tak turun,katak panggil aku..
katak oh katak kenapa panggil hujan??
macamane aku tak turun,ular nak makan ak..
ular oh ular kenapa nak makan katak??
macamana aku tak makan.memang makanan aku..memang makanan aku..

lagu masa kita kecik2 dulu..
ingat tak??
lagu ni dah banyak versi dah..
ari tu aku ada dengar..lagu ni punya lenggok..memang leh wat aku mengantuk..
biasalah manusia..lagu satu je..tapi dia buat jadi banyak..
bila nak maju kalau macam ni??
chewah..

Thursday, December 16, 2010

10 Muharram

hari ni dah 10 Muharram..sekejap je kan..
aku dan mak puasa..
hari ni memang disarankan untuk puasa..
kalau boleh..
start dari 9,10 dan 11 Muharram..
kalau puasa 3 hari ni..memang dapat banyak ganjaran pahala..
sehari pun tak pe..
10 muharram ni banyak kisah..banyak hikmah..
sebab tu disarankan berpuasa..
antaranya..hmm...erk..
Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : ” Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka.”
Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : ” Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?”. Maka berkata Rasulullah S.A.W : ” Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir’aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !”. ihsan google :)

tengok betapa muliannya hari assyura ni kan??
sama1lah kita beramal ye:)

Saturday, December 11, 2010

aku Dl sem ni??

alhamdulilah..
cam tak caye je kan..
W NOOR AISYAH W AHMAD
ALAMAT: bla..bla..bla..
PROGRAM: bla..bla.bla..
COURSE                                          GRED
1. HTT bla..bla..                                   A
2. ECO..bl..bla..                                   B
3. HTH bla..bla..                                  A+
4.bla..bla..                                            A
5. bla..bla..bla..                                     B+
6.bla.bla..bla.                                        A
7.bla..bla..bla..                                      B+

CGPA : 3.87
GPA    : 3.87

wah cam xcaye je kan..alhamdulilah..
syukur padaMu Ya Allah..



pang..nah ambik ni..
dush2..dush2..dush2
tendang2 kat perut..
pang..tampar lagi..

eh kenapa ni????berangan rupanya..
hahahha..
ingat betul tadi..
isk3..isk3..
ko tak yah nak berangan sangat lah..
belajar pun malas..
nak result gempak konon..
tak pe la..
angan2 minah jenin..

ape2 pun alhmdulilah..
syukur..tak DL pun tak pe..
at least 3 pointer ke atas..
ni yang aku target..
tapi bila tengok balik result cam nyesal je..
rugi2..rugi2 woo..
weh bersyukur suda..
ok2..next sem kekalkan CGPA..
jangan banyak main..
usaha biar dapat DL..
ok2..
thanks2 kawan2 ye..
kita belajar sampai tengah malam..
stdy kat bilik ni..kat bilik tu..
wat past year@semester..
saling ingt mengingati..
hahaha..john ingt tak formula hafalan yang mengarut??
husna,selalu kejut aku bila aku tidur..
amber pun same..kita same2 stdy..turun naik g bilik orang lain.hahahaha
dan kawan2 yang len..kita wat past year same2..
tak sia2 usaha kita kan??

tahniah pada kawan2 yang DL..
kawan2,next sem kita wat yang terbaik..

Wednesday, December 8, 2010

tak yah nak sedih sangat lah

Mr.D dan cik H..
sampai hati tipu aku ye..
korang berdua memang berpakat ye..
ala sepandai2 tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah jua..
last2 aku tau jugak..
semoga korang bahagia ye..
jangan nak gaduh2..

n aku nak pesan kat hangpa..
mase awal2 ni memang la happy..
ye la..
'sayang menyayang..cinta di kenang( betul ke)..perasaan menjadi rindu'
ala lirik lagu jamal abdilah ng siti sarah tu..
semua indah belaka..
tapi bila dah lame2...
mulalah gaduh..salah sikit tak leh..
reply msg lambt pun marah..
tak msg pun marah..
bila gaduh..cm2 kua..
'culture shock la,liar la..ego la.penipu la..tak reti hargai la..
pe2 je leh kua..
sakit hati tak yah cakap la..

ish pening kepale mak..
mak pun tak tau nak buat ape..
boleh dia cakap mak ego??
boleh dia cakap mak penipu??
boleh dia cakap mak liar??
macam2 dia cakap kat mak nok..
sedih mak..
chop2..sejak bila jadi mak ni..
BERTUKAR..
kecik hati aku..
aku dah tolak ansur,dah trun level of ego.
dia boleh cakap aku menipu..
adios..badios..adoiya..
tak faham aku..
dush2..hati rabak..hati koyak..
bw hati ni jupe doktor pun,doktor tak sanggup nak jahitkan..


                                                           sumber;google






biarlah aku bawa serpihan hati ini pergi..
pergi jauh..
tinggalkan semua..
tak nak sedih2..tak nak nangis..
life must go on..

ok dear,im nothing for you..
let me go..i want freedom..
let me fly freely and away..





p/s:pang..tampar diri sendiri..sebab tak tau pe yang aku  ngah melalut ni..

Monday, December 6, 2010

SALAM MAAL HIJRAH 1432

wah dah masuk tahun baru islam..
esok 1 Muharram.
ingt tak lagi lagu nasyid ni..
1 Muharram detik permulaan.
perpindahan nabi dan umat Islam..
lalalalallalala..tak ingat..hehehe
lagu selalu berkumandang bila tiap awal muharram..
bulan ni jugak orang Islam akan bergotong royong buat bubur asyura...
biasanya kat kampung akan buat di surau,masjid@rumah..
tapi aku tak suke sangat bubur asyura ni..tgk jenis bubur la..kena yang sedap( ada daging@jagung)
memang makan la..
ni lau kat kampung aku mesti buat..
nak wt cm ne aku kat kampung orang len skang..
hehehehe..


sempena bulan baik ini,
harap2 aku dapat perbaiki kelemahan diri ini..
lebihkan amal ibadat..chewah..
insya Allah..
lupakan kisah yang lalu..
mulakan yang baru dengan tahun baru dan azam baru..
semoga hidup ini diredhai dan dirahmatiNya..
amin...

Sunday, December 5, 2010

dah agak dah

mak aku ajak balik,aku tak nak..
padan muka aku..
rindu mak aku..
isk3..isk3..isk3..

alahai..dah besar panjang pun manja..
bukan manja tapi rindu la..
sekarang aku jadi baby sister..
yang ari tu singgah dari Shah Alam(konvo)..
abang aku datang amek mak dan aku..
tapi aku tak nak..
mak aku dah cakap,,nanti duk termenung teringat mak..hehehe
aku tak nak..
sebab nak jaga anak sedara la..
tapi tiap2 malam rindu mak aku..
sob3..sob3..sob3..

Friday, December 3, 2010

thanks a lot to my mak..
sebab dia melahirkan dan menjaga saya  hingga saya besar panjang..
hehehehe..
I LOVE U MAK<3 <3
saya akan membalas segala jasa2mu..insya allah..
anyway,thanks for the new watch..
hehehe
:)

untk arwah wan(ayah),
I MISS AND LOVE U<3 <3
saya telah hadiahkan wan segulung diploma..
insya allah.dgree akn menyusul..amin..
saya berjanji saya akan menjadi anak yang solehah,
insan yang berguna di dunia an akhirat..amin..
insya allah..

Wednesday, December 1, 2010

1 DISEMBER 2010

aih dah 1 disember 2010..
saya masih merantau di rmah orang..
heheheh..
dari 19 sampai ari ni..tak balik umah lagi..
sekarang duk umah akak saya kat kemaman..
bila ntah nak balik umah..huhuhu

ari ni ada berita sedih lagi..
kawan saya kehilangan nenek..
saya kenal nenek..bukan rapat..tapi pernah kenal la..
kawan saya ni,Mohd Shafiq..
takziah ye..yang pergi tetap pergi..
sedekahkan al-fatihah..
amin..

dah masuk bulan 12 ni..
result exam kan kua tak lame lagi..
adoiya..berapa point la aku dapat..
tak DL tak pe..asal dapat 3 pointer ke atas..
amin..hehehehe

Sunday, November 28, 2010

convocation day ( sambungan)

 bersama kawan2 seperjuangan..
 bersama keluarga saya
 ini adalah saya:)
 bersama sepupu saya..
 my happy family..
 bersama mak kesayangan saya..
kakak saya yang ke 4 dan anak..

convocation day

alhamdulilah..finally..
saya dapat  mengenggam segulung diploma..
eleh baru diploma..tak yah nak kecoh sangat lah..
ok2..tak kecoh..
but i'm proud myself..
of course la..
im the second person got diploma in my family...
hehehehe.
ok2..stop it..
lets see my pictures...
 saya sorang je yang tak de bunga ;(
 kawan2 masa UiTM Melaka..sket je..yang lain g mane ntah..
 kawan2 saya yang comel2..
 wah yang pakai selempang tu DL tiap2 sem..tahniah chong..

p/s: geram sebab pic ni je dapat upload..sakit hati saya..nanti saya upload lagi..

Thursday, November 25, 2010

bosan lak..tak de menda nak cite..
jom tengok pic saya dan sedara mara masa kenduri minggu lepas...
 ni geng kuat makan..my cousins...yg baju merah tu rapat sejak kecik lagi..
 saya dan akak saya yang sulung..dia ni giler sket..hehehe
 bersama sepupu dan anak sedara..
 ha yang baju purple tu mak saya..yang kaler gold tu anak sedara saya.
 ni family sepupu yang rapat..saya memang selalu ng dorang..hehehe
 ni sepupu sepapat..sket je ni..
ni lah pengantinnya..kak nora dan abg zahidi..

 nila sedara mara..sket je ni..sebab yang lain ngah makan..
 ha yang ni family pengantin pompuan a.k.a sepupu2 saya
 ni geng2 kuat auta..orang2 penting..bincang sal bisnes la t..huhu
cindarella..cm barbie doll..

loh baru perasan..saya tak banyak gambar masa dia bersanding..sebab masa tu saya amek jubah kat u...so ni je sempat amek...huhuhu

Wednesday, November 24, 2010

hidup sebelum mati

dari Dia kita datang,kepada Dia kita kembali..
sesungguhnya kita manusia di atas mka bumi ini hanya lah sementara sahaja..
tiada yang kekal kecuali Dia Yang Maha Esa..

minggu ni saja 2 orang kawan saya telah kehilangan ayah tercinta..
shamsul@sam arshad dan azlan@alan sabri..
ayah mereka telah kembali ke rahmatullah..
kerana sakit pe saya tak tau..
takziah korang..
banyakkan bersabar..
Tuhan lebih sayang ayah kalian berdua..
redha lah pemergiaan mereka..
saya tau perasaan korang..
saya pn pernah mengalami benda yang sama..
mula2 memang dapat control sebab kita da besar..
tapi bila dah lame2..memang teringat..
lebih2 lagi bila keseorangan..time nak tido..
air mata mesti melelah punya..
sebab saat2 tu mesti teringat punya..

ape2 pun..setiap orang akan merasa..
cuma kita tak tahu je bila..
so masa masih hidup..
penuhkan amalan dan ibadat..
chewah..hehehe
nasihat orang je reti..buat tak..

Tuesday, November 23, 2010

20 n0v 2010


Fuh berhabuk blog ni..
Hehehe..bkan tak nak update tapi masa tidak mengizinkan..chewah..
kononya sibuk sangat la tu..
Jumaat lepas datang KL..sebab cousin nak kawen..sebab len nak g amek jubah.,
Bukan jubah cam mek arab tu..ni jubah tok konvo nanti..

Tak sangka pun nanti akan convo...
Memang tak pernah terlintas di fikiran pun..ye la..
Saya ni bukan bijak pandai yang selalu dapat anugerah cemerlang masa sekolah dulu..
Ape2 pun alhamdulilah..syukur padaMu Ya Allah..
Masa ambik jubah tu..ambek ko..
Jumpa geng2 masa kat melaka..kecoh..kecoh ke??tak da la kecoh sangat..bese je..
Siap bergambar bagai..pakai jubah sekali ng mortar(betul ke eja)..graduation cap tu..
Hehehehe..tak sempat nak lepak ngan dorang..sebab nak g kenduri kawen..

Lepas terus bergegas ke Dewan Risda...
Bersama en.Helmi Salam yang sentiasa menolong saya..
Terima kasih banyak2..
Then sesat ok...sebab kitorg memang tak tau kat ne dewan tu..dia memang tersorok sket..

Ala tak sempat nak tengok dorang bersanding..
Sampai2 dorg ngah makan..
Sorry ye en.Salam sebab tak ajak sekali..
Bukan pe..buat kat dewan..dah la majlis org..cam segan la..
Sorry yeL

Tapi yang best masa kenduri ni..jupe ramai sedara mara yang tak rapat..
Even sepupu aku..anak2 sepupu ak lagi..
Then  bila dah ada majlis cm ni..baru la kenal..hehehe
Bukan jenis kera sumbang..ye la masing2 duk jauh..balik kg jarang2..memang jarang la..
Tu la tak kenal anak2 sepupu..
Memang riuh rendah bila jupe..macam pe’el perangai ada..

Tula kan bila masing2 dah keje,kawen ada anak..duk lak jauh2..balik kg 2 3 4 tahun sekali..
Tup2 dah ada anak 3..ada lak anak yang 5 orang..ada lak dah nak kawen hujung tahun ni..
Ada lak tu..sedara g umah dia..jenis tak layan..cam tak amik ‘port ‘la..buat endah tak endah la..
Tak nak bukak mulut untuk borak..
Cam2 kan..moralnya,..jgn sombong..jadilah peramah sket..
bukan rugi pun..leh kenal sedara mara..

Sunday, November 14, 2010

cuti sem bermula


Alhamdulilah akhirnya..saya berada di rumah..
Ye lah da lame tak balik umah..sejak raye 2 bulan lepas..
Kenapa dengan dapur rumah aku ni??
Bersepah..loh rupanya  tengah renovate..
Adoi..bersepah2..dah la berhabuk..

Tak sangka kan dah abes satu sem untk degree..
Ada lagi 1 tahun setengah..sekejap je kan masa berlalu..
Lagi beberapa hari dah nak raya haji..
Tahun ni bosan je raya haji ni..
Sebab xda orang balik..
Ye la cuti sehari je..
Auntie yang sebelah rumah lak g raye umah anak dia kat KL..
Lagi la sunyi dan sepi raya tahun ni..

Seriusly bosan duk umah..
Sebab tak leh kua g mane2..
Member2 tak balik lagi..
Nak kua pun bosan..

Cerita kat Tv hampeh..
Aku join anak sedara aku tgk channel Ceria..
So ari2 aku memang ceria...
Tgk cite hagemaru( cite xda moral), geng bas sekolah,ninja boy la..
Fukuchan la..yang best sekali tgk kampung boy..karya Lat..
Cakap pasal kampung Boy..teringat tgk buletin 1.30 tengah hari tadi..
Kampung Boy telah dibukukan dalam 15 bahasa asing.
Antaranya arab,jerman,english,dan p e ntah lagi..
Memang dapat sambutan dari negara luar..
Kat negara Australia,buku kampung boy siap jadi buku teks kat sekolah dorg..
Hebat..hebat..hebat..
Lagi satu Kampung Boy may be akan dipentaskan tahun depan..jadi teater..
Bangga aku jadi rakyat malaysia.
Tahniah Lat..teruskan karya anda..
Sokonglah karya tanah air kita..
Chewah..

p/s: ok2..sebelum tenet ok cepat update..
kat umah aku line broadband slow tahap cipan..3G ok lak..

Thursday, November 11, 2010

happy birthday Dzulkiflie,Ainuddin dan Sa'adah

happy birthday to you..
yo are born in the zo..
with the monkeys and kangaroo..
happy birthday to you..
hahaha..
hope all your dream will come true..
May Allah Bless You..
good luck in your life..
smiles always..
remember me always..

p/s: sorry ye..pic tak leh nak upload..