time is gold

Monday, July 4, 2011

part 2

aku tak sangka. seingat aku, sebelum ini aku tidak pernah memenangi apa-apa pertandingan apatah lagi dalam larian sama ada merentas desa atau lumba lari ( tak pernah join).

tapi kali ini aku memenangi tempat pertama. seperti tak percaya. aku cuba memijak bumi. ternyata betul. aku memang berpijak di bumi yang nyata.

sorakan orang ramai dan tepukan yang tidak terhenti-henti membuatkan aku merasa bangga seketika.

sepupu kembarku hafiq dan haziq terus memujiku
'hebat lah kak aisyah'.
'giler r kak aisyah. dapat nombor satu'.

aku hanya tersenyum lebar. aku masih tak percaya. gembira bukan kepalang. tak sabar mahu menceritakan kepada keluarga aku.


'kak aisyah'. namaku dipanggil.
'kak aisyah. bangun la'. suara yang amat aku kenali.

aku tersedar. ceh. hanya bermimpi.kepala aku berasa amat berat. hidung aku tersumbat. badan terasa panas.
demam.
'kak aisyah nak join tak larian?'.
'tak kot.demam la pulok'.jawabku.semalam memang beria aku ingin menyertai Larian 1 Murid 1 Sukan.

lantas aku bangun dan menunaikan solat subuh. tak larat. kepala berat. tapi kuatkan diri. aku tak mahu manjakan diri.

'pukul 9 kita gi sekolah si kembar.nak ambik report card larat tak?.mak cikku bertanya.
'larat je.saje nak kenal sekolah dorang'.

panas memayungi diri. apakan daya.itu semua kuasa Tuhan.
agak meriah.suasana yang riuh rendah.siap dengan dj sibuk memutarkan  lagu-lagu yang kadang kala mengusik jiwa. para peniaga ( guru2 dan pelajar) sibuk memanggil pelanggan.


kenangan masa sekolah mula bermain-main di minda. hari terbuka hari yang mana ibu bapa datang mengambil report card dan mendengar ulasan dari guru kelas masing-masing.masa ni tak da makna nak protect diri. memang terus kena ke muka.dush. dush.

 kalau dulu masa aku sekolah rendah, tak da hari terbuka. cikgu bagi report card bawa balik kasi mak ayah sign.esok terus hantar. sekarang siap mak mengadap guru sekali dengan anak. bagus. mak mana tau anak dia buat apa kat sekolah. cikgulah yang memainkan peranan. memerhati tingkah laku pelajar. bila tiba hari terbuka, cikgu mengadu kepada mak ayah.


sepatutnya aku join tapi sebab demam

ramai je orang.

panas tidak menghalang mereka

budak-budak seni membuat jualan dengan rekaan sendiri

inilah hasilnya

aku tak pasti apa.yang pasti macam tanah liat tapi benda tu jadi keras

playboy.kawan dengan perempuan je

kena brain wash.padan muka :)

dulu papan hitam@hijau.sekarang papan putih

sempat je dating.hehehe

kena panggil dengan guru displin
kadang kala kenangan lalu membuatkan kita tersenyum :)

2 comments:

misz molecule said...

ni mesti mimpi.hahah

aisyah ahmad said...

hahaha..biasalah..angan je lebih..